فیزیوتراپی کمر چیست؟
فیزیوتراپی کمر راهی برای مقابله با مشکلات کمر است، فیزیوتراپی کمر با تمرکز بر تقویت حرکت و عملکرد مفاصل و عضلات کمر، که واقعا می تواند به کاهش درد شدید کمر کمک کند. به علاوه، انجام فیزیوتراپی برای کمر درد میتواند احتمال آسیبدیدگی مجدد به کمر را کاهش دهد.
فیزیوتراپیست ها از روش های مختلفی برای درمان کمر درد استفاده می کنند و همچنین نکاتی را در مورد نحوه مراقبت از کمر با نگاه کردن به شغل و کارهای روزمره ارائه می دهند.
انواع کمر درد
کمردرد می تواند به اشکال مختلف ظاهر شود، یا به طور ناگهانی به دنبال تصادف، زمین خوردن یا بلند کردن وسایل سنگین، یا ممکن است به تدریج در نتیجه تغییرات مرتبط با افزایش سن در ستون فقرات ایجاد شود. اصطلاح کمردرد حاد برای توصیف موارد ناگهانی کمردرد استفاده می شود.
دلیل کمر درد چیست؟
رایج ترین علل کمر درد شامل:
- بلند کردن وزنه سنگین
- فعالیتهای سنگین ناگهانی
- ضربه بر اثر تصادف، افتادن از ارتفاع، ورزشهای حرفهای و …
- خوابیدن در وضعیت نامناسب
- نشستن و ایستادن غلط
- خم شدن طولانی مدت و یا تکراری
- کشیدگی عضلات کمر به علت انجام یک حرکت نامناسب
- گرفتگی عضلات
- آرتروز و ساییدگی مهرهها
- فتق یا بیرون زدگی دیسک کمر
- تنگی کانال نخاعی
- شکستگی ستون فقرات
- سرطان ستون فقرات
- چاقی
- بارداری
- ضعف عضلانی عمومی
فتق دیسک کمر
اگر کمر درد ناشی از فتق دیسک در ناحیه کمر باشد، ممکن است علائمی را احساس کنید که به یک یا هر دو پا می رسد. این علائم ساق پا می تواند از درد گرفته تا گزگز، احساس تیراندازی یا حتی احساس گرما متغیر باشد.
اگر احساس بی حسی و گزگز در پای خود دارید، شروع درمان برای کمک به کاهش این علائم مهم است. نادیده گرفتن کمردرد می تواند باعث بدتر شدن علائم شود و به طور بالقوه منجر به ضعف عضلانی یا حتی فلج در پاها شود.
تنگی کانال نخاعی و نشانه های آن
اگر فردی همزمان با درد، ضعف و بی حسی شدید در هر دو پا همراه با بی حسی در ناحیه تناسلی و به سرعت احساس ضعف و خستگی در حین راه رفتن داشت، باید فوراً به پزشک مراجعه کند.
این علائم می تواند نشان دهنده تنگی کانال نخاعی باشد. در این شرایط، فتق دیسک کمر بین مهره ای در برخی از سگ ها می تواند به ریشه های دم نخاع فشار وارد کند. این یک وضعیت درد کمر جدی است، بنابراین مراجعه فوری به پزشک بسیار مهم است.
تحت فشار بودن عصب توسط عضله
گاهی اوقات علائم عصبی مانند بی حسی یا درد به دلیل فشار روی عصب رخ می دهد. شایع ترین حالت فشار بر عصب سیاتیک به دلیل گرفتگی عضله پیریفورمیس است که علائمی شبیه فتق دیسک ایجاد می کند.
در این موارد ابتدا باید گرفتگی عضلات را با استفاده از روش هایی مانند سوزن خشک، حرکت الکتریکی، سونوگرافی، IR و HOT PACK انجام داد تا فشار از روی عصب برداشته شود و درد و بی حسی کاهش یابد.
همانطور که گفته شد روش درمان در هر یک از موارد فوق متفاوت است. گاهی درمانهای فوقالعاده با منافذ متعدد و گاهی درمانها در تضاد بوده و در صورت تشخیص اشتباه میتواند باعث آسیب به فرد شود.
به عنوان مثال تمرینات فلکشن معمولا در صورت کمردرد با تشخیص تنگی کانال نخاعی به بیمار داده می شود. اما در کمردردهای ناشی از فتق دیسک به طور کلی تمرینات اکستانسور به بیمار آموزش داده می شود و این دو تمرین کاملاً برعکس یکدیگر هستند.
به همین دلیل باید با بررسی علائم فیزیکی و آزمایشگاهی مشکل اصلی بیمار تشخیص داده شود، سپس درمان مناسب به بیمار داده شود.
کشیده شدن رباط
بلند کردن بارها و بارها وسایل سنگین یا انجام حرکات سریع و شدید می تواند واقعاً عضلات پشت و رباط های ستون فقرات شما را تحت فشار قرار دهد. اگر وضعیت بدنی خوبی نداشته باشید و مدام به کمر خود فشار بیاورید، می تواند منجر به اسپاسم عضلانی بسیار دردناکی شود.
فیزیوتراپی کمر چه مراحلی دارد؟
وقتی برای اولین بار به فیزیوتراپیست مراجعه می کنید، آنها با پرسیدن سابقه کمردرد شما شروع می کنند. آنها می خواهند در مورد هر گونه مشکل اساسی بهداشتی، شیوه زندگی، محیط کار و هر دارویی که در حال حاضر مصرف می کنید، بدانند. آنها همچنین در مورد علائم خاص شما می پرسند.
در مرحله بعد، درمانگر یک معاینه فیزیکی کامل برای ارزیابی وضعیت بدن شما انجام می دهد. این ممکن است شامل یک بررسی عصبی برای ارزیابی عملکرد اعصاب شما باشد.
ممکن است لازم باشد در طول قرار ملاقاتتان مقداری لباس در بیاورید تا درمانگر بتواند کمر شما را به درستی معاینه کند. اگر مایل هستید، می توانید یک نفر را برای حمایت همراه خود بیاورید.
هنگامی که تمام ارزیابی ها انجام شد، درمانگر بهترین برنامه درمانی را برای کمردرد شما توصیه می کند و توضیح می دهد که چگونه می تواند به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید. واقعاً مهم است که به همه چیزهایی که درمانگر در طول ویزیت خود به اشتراک می گذارد توجه کنید.
تمرینات فیزیوتراپی کمر
ورزش برای کمردرد
مقابله با کمردرد شدید می تواند فعال ماندن را سخت کند. اما نگران نباشید – فعالیتهای ساده مانند پیادهروی سریع، یوگا، شنا یا کشش ملایم میتواند واقعاً این ناراحتی را کاهش دهد. حرکت کردن به شل شدن ماهیچه های سفت کمک می کند و آندورفین های احساس خوبی را در مغز شما تقویت می کند.
چند حرکت کششی که ممکن است به تسکین کمردرد کمک کند عبارتند از:
- در حالت ایستاده خم شوید تا جایی که انگشتان پا را لمس کنید.
- روی شکم دراز بکشید، دستهایتان را کنار شانههایتان قرار دهید و به آرامی قفسه سینه خود را بالا بیاورید. به این تمرین، حرکت کبری گفته میشود.
- در حالتی که روی زانوهای خود نشستهاید، به سمت جلو خم شوید و دستهای خود را به سمت جلوی سر دراز کنید تا سرتان به زمین برسد. این حرکت تحت عنوان حرکت کودک شناخته میشود.
فیزیوتراپی کمر، قبل و بعد از جراحی
شواهد محکم زیادی وجود دارد که نشان می دهد فیزیوتراپی و ورزش تا چه حد می تواند قبل و بعد از جراحی کمر مفید باشد. قدرت و ثبات به دست آمده از فیزیوتراپی واقعاً می تواند زمان بهبودی پس از جراحی را تسریع کند. برای اکثر افرادی که با کمردرد سر و کار دارند، فیزیوتراپی و ورزش نقش مهمی در درمان آنها دارند.
نکته کلیدی در اینجا این است که بیمارانی که خوش اندام هستند تمایل دارند از کمردرد بهتر به عقب برگردند. به طور کلی، توصیه میشود که بیماران قبل از اینکه برای جراحی کمر زیر چاقو قرار بگیرند، به یک مرکز فیزیوتراپی مراجعه کنند، مگر اینکه دلیل خاصی وجود داشته باشد یا اگر نیاز به جراحی اورژانسی داشته باشند.
هنگامی که صحبت از جراحی دیسک کمر می شود، فیزیوتراپی کمر اغلب پس از آن پیشنهاد می شود. برای بسیاری از افرادی که با کمردرد سر و کار دارند، اولین قدم معمولاً مراجعه به دکتری است که می تواند وضعیت آنها را ارزیابی کند و هرگونه مشکل جدی مانند شکستگی یا تومور را رد کند. پس از مرحله اولیه درمان، کسانی که به یک برنامه ورزشی پایبند هستند، اغلب بهترین موفقیت را در مدیریت کمردرد خود می یابند.
آیا فیزیوتراپی کمر عوارضی هم دارد؟
در طول جلسات فیزیوتراپی کمر، ممکن است متوجه شوید که برخی از ورزشها باعث تشدید کمردرد میشوند. برای فیزیوتراپیست شما مهم است که به این موضوع بپردازد و شما را راهنمایی کند که کدام تمرینات را از خود دور کنید و کدام یک واقعا می توانند به کاهش درد شما کمک کنند.
وقتی صحبت از درمانهای دستی مانند ماساژ میشود، میتواند عوارض جانبی داشته باشد، اما معمولاً خفیف و کوتاهمدت هستند. ممکن است کمی سفتی یا ناراحتی در ناحیه تحت درمان احساس کنید.
اگر تمرینات خانگی شما شامل حرکاتی است که عضلات شما به آن عادت ندارند، ممکن است روز بعد احساس درد کنید. این درد می تواند تا 72 ساعت بعد از تمرین باقی بماند. این کاملاً طبیعی است و با قویتر شدن عضلات و عادت کردن به تمرینات کاهش مییابد.
اگرچه نادر است، اما احتمال کمی وجود دارد که فیزیوتراپی منجر به آسیب جدیتر شود. فیزیوتراپیست شما باید قبل از شروع هر درمانی در مورد خطرات احتمالی با شما صحبت کند.
فیزیوتراپی کمر در کلینیک فیزیوتراپی واوان
کادر درمانی کلینیک فیزیوتراپی واوان علاوه بر درمان کمر آسیب دیده، با مشاوره مناسب و با آگاهی از ارزیابی و درمان صحیح مشکلات کمر از بروز آسیب در افراد مختلف جامعه جلوگیری می کند.
علاوه بر این، کلینیک فیزیوتراپی واوان برای تشخیص بهتر درد و آسیب بیمار، از تجهیزات مختلفی از جمله دستگاه های تحریک الکتریکی، لیزر درمانی، مگنت تراپی و اشعه مادون قرمز استفاده می کند.
علاوه بر آن، تمرینات مناسب به بیمار می دهد و در اسرع وقت می توان درد، تورم و التهاب بیمار را کاهش داد و او می تواند فعالیت های عادی خود را از سر بگیرد.
شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر اینستاگرام کلینیک فیزیوتراپی واوان را دنبال کنید.